Sigaren en Cuijkse Koek

Het project ‘Sigaren en Cuijkse Koek’

Op vrijdag 2 maart gaat de theatervoorstelling ‘Sigaren en Cuijkse Koek’ in première in de Schouwburg Cuijk. Het is een visueel en muzikaal spektakel voor, door en over (Land van) Cuijkenaren.

Na de Tweede Wereldoorlog, in de tijd dat Louis Jansen het burgemeesterschap op zich neemt, breken er voor het agrarische Cuijk goede tijden aan. De moderne industrie neemt een vlucht en grote fabrieken als de Lacto en de Homburg vinden er een plek. Dat zijn de verhalen die verteld zijn. Het zijn niet de verhalen die schrijvers Geurt Franzen en Ingrid Janshen-Artz willen vertellen. Want wat gebeurde er in die tijd achter de voordeuren van de oudste straatjes van Cuijk? Verhalen over liefde en jaloezie, over sterven en overleven, over stilstaan en door moeten gaan. Daarom slaan zij de pennen ineen. Om die verhalen op het podium van de Cuijkse Schouwburg te vertellen. Met woorden, beelden en muziek. Het decor bestaat uit film en wordt gevormd door de oude straten waarin die verhalen zich destijds afspeelden.

Sommige verhalen worden verteld door ontmoetingen, andere door verbeelding en weer andere door zelfgeschreven liedjes. Die verhalen staan niet op zich, ze worden ontdekt door de (fictieve) hoofdpersoon van het theaterstuk. Zij is in één van de oude straten komen wonen en ontdekt dat haar oma, die ze nooit heeft gekend, ooit in diezelfde straat heeft gewoond. Ze gaat op zoek naar haar verleden en vindt het verleden van Cuijk.

De voorstelling wordt gemaakt met mensen die in het Land van Cuijk wonen en/of werken en wordt speciaal voor het podium van de Cuijkse schouwburg geschreven. Het stuk wordt drie keer gespeeld; twee avonden en een matinee. Om zo iedereen op een bijzondere wijze kennis te laten maken met theater, Cuijk en de talenten van het Land van Cuijk.

Subsidie vanuit het Podiumfonds Land van Cuijk & Noord-Limburg

In het eerste kwartaal van 2016 hebben we vanuit Stichting FilmSet een subsidieaanvraag ingediend bij het Podiumfonds Land van Cuijk & Noord-Limburg. Alle aanvragen van het eerste kwartaal zijn inmiddels door het Podiumfonds beoordeeld en mede op basis van het advies van de jury heeft het bestuur van het fonds besloten het verzoek te honoreren.

Toelichting op het besluit:
Het bestuur en de jury van het Podiumfonds Land van Cuijk & Noord-Limburg vindt uw idee om een voorstelling te maken over het vroegere Cuijk én de vorm die u daarvoor kiest uitstekend passen binnen de doelstellingen van het fonds. Het draagt bij aan ontwikkeling van (lokale) talenten en is door het gekozen onderwerp ook van maatschappelijke betekenis.”

Meer informatie over het Podiumfonds Land van Cuijk & Noord-Limburg is te vinden op: www.hetpodiumfonds.nl
De voorstelling wordt ook financieel ondersteund door het Prins Bernhard Cultuurfonds.

 
Daarnaast danken wij onze crowdfunders en sponsors:
Spelcentrum Spot, Kloosterman Transport- en Loonbedrijf, IK, Bakkerij Loeffen,