FilmSet werd in 2002 opgericht als stichting voor filmeducatie vanuit de praktijk. In een tijd waarin er een steeds grotere behoefte aan media-educatie kwam, maar scholen hier zelf nog niet voor uitgerust waren, wist FilmSet in korte tijd Nederland te veroveren. Als eerste landelijke organisatie werd educatie vanuit de praktijk aangeboden; alle docenten waren zelf actief als filmmaker.
Naast workshops op scholen volgden al snel workshops, lezingen en activiteiten voor alle grote filmfestivals, bibliotheken en cultuurinstellingen. Ook bijscholing voor docenten en volwassenen behoort nog steeds tot de mogelijkheden.
Hieronder een greep uit de workshops die we aanbieden, maar uiteraard zijn er ook diverse mogelijkheden op maat. Met name de workshops scenario en productie zijn zeer populair en geschikt voor verschillende leeftijden en schooltypes.
Vroege film
Inmiddels zijn we gewend aan digitaal, maar hoe ontstond de filmkunst eigenlijk? Wat is celluloid en waar komt de term 35 mm vandaan? Met voorbeelden uit de tijd van de vroege film en pre-cinema; deze workshop kan zowel interactief (zelf toverlantaarns en flipboekjes maken) als in de vorm van een lezing gegeven worden.
Losse beeldjes
Film bestaat uit 24 beeldjes per seconde, waar je van alles mee kan doen. In deze workshop ga je lekker aan de slag met allerlei kleine opdrachtjes om die 24 beeldjes per seconde te gebruiken, onder andere door het tekenen van flipboekjes, tachyscoop-modellen en simpele stop-motion animatie.
Animatie
Heb je je wel eens afgevraagd hoe al die animatiefilms tot stand komen? Samen met een animatiefilmer ga je aan de slag met diverse animatietechnieken.
Documentaire
Wat is documentaire, hoe maak je dat, en welke echte verhalen zijn interessant genoeg om te filmen? We gaan aan de slag om ideeën te ontwikkelen voor een eigen documentaire, en die aan elkaar te presenteren.
Filmstijlen
Als je aan iemand vraagt wat voor films hij leuk vindt, krijg je meestal als antwoord een genre, zoals horror, romantiek of actie. Maar wat zijn nou precies de kenmerken van die verschillende genres? In deze workshop ga je zelf de kenmerken ontdekken en naspelen.
Acteren
Altijd al een carriere op tv of in de bioscoop geambieerd, maar geen idee of je talent hebt? Grijp dan nu je kans. In deze workshop leer je hoe je emoties kan tonen zonder al te veel woorden te gebruiken, hoe een soap in elkaar zit en hoe je zonder in de lach te schieten een serieuze scene in 1 keer goed speelt.
Scenarioschrijven
De basis van film is natuurlijk het verhaal. Hoe verzin je een goed verhaal en ontwikkel je een idee wat geschikt is voor in de bioscoop? Aan de hand van krantenberichten en foto’s leert een scenarioschrijver jullie om zelf een filmverhaal te bedenken en te schrijven.
Soapschrijven
Kijk je veel GTST of ONM, dan is dit de workshop voor jou. Leer hoe een soapscript in elkaar zit, en ga vervolgens in groepjes aan de slag om een nieuwe scene te schrijven voor je favoriete soap!
Camera
Een workshop voor iedereen die meer wil weten over shots, scenes en kaders. Onder leiding van een cameraman leer je de techniek van de camera en gaan jullie een eigen storyboard tekenen, om vervolgens je zelfbedachte shots te draaien.
Productie
Denk jij te weten wat het publiek leuk vindt, en ben je handig in dingen regelen? Ga in groepjes aan de slag om de beste nieuwe Nederlandse speelfilm te bedenken – om daarna heel succesvol te worden in Hollywood!
Geluid
Meestal denk je bij film alleen aan beeld, maar het geluid is minstens zo belangrijk. Bij horror schrik je het meeste van de geluidseffecten bijvoorbeeld, en wat te denken van romantische muziek bij een romantische film? In de workshop gaan we eerst kijken en vooral luisteren naar filmfragmenten om zo de drie soorten geluid in film te leren (stemmen, muziek en achtergrondgeluid). Daarna gaan we zelf nieuw geluid maken bij een bestaand filmpje.
Film fighting
In films, vooral in actiefilms, wordt er veel gevochten. Dat is natuurlijk niet echt. Maar hoe kun je een harde klap of trap uitdelen zonder je tegenstander echt te verwonden? Deze workshop laat zien hoe dat mogelijk is. Je leert de ‘filmvecht’-technieken en gaat het gevecht aan zonder blauwe plekken.
Special effects met de camera
Eén knip met de vingers en een acteur is plotseling uit beeld verdwenen. Een ander wordt uit een raam geduwd en ligt dood op de grond. Het lijkt of het echt gebeurd is, maar toch is het nep. Met de camera kan je immers veel suggereren. Dit zijn slechts enkele simpele effecten met de camera, maar er is nog veel meer mogelijk, ontdek het in deze workshop.